Gospina Trava – kraljica među biljkama!
Legenda Gospinoj Travi:
Kada je Isusov najdraži učenik Ivan stajao žalostan pod križem, brižljivo je skupljao biljke poškropljene krvlju, kako bi ih mogao poklanjati pobožnim vjernicima kao dragocjenu uspomenu na susovu smrt. Od tuda dolazi njena tamno crvena boja.
Na Ivanje, simbol snage svete svjetlosti i topline, zažari gospina trava u svojoj veličanstvenoj cvjetnoj raskoši. U ranijim su vremenima djevojke plele od nje vijence, i svi koji su plesali oko ivanjskih krijesova morali su nositi vijenac od gospine trave, tzv. Ivanjsku krunu. U toj su tajanstvenoj noći također bacali u vodu grančice gospine trave i mlada je djevojka nakon ponovnog procvata već uvelih cvjetova mogla vidjeti hoće li sljedeće godine imati obožavatelja.

Gospina trava je odavno poznata po svojoj ljekovitosti. Uporaba gospine trave datira još iz vremena starih Grka. Hipokrat je u svojim spisima zabilježio opravdanu medicinsku uporabu gospine trave. Koristi se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost. Kroz razne studije dokazivana su farmakološka djelovanja gospine trave i znanstveno je potvrđena njezina ljekovitost u liječenju modrica, opeklina i drugih rana, a najpoznatiji je prirodni lijek protiv deperesije.

Upozorenje
Zbog fotosenzibilizacije, potreban je oprez kod korištenja proizvoda od kantariona, te za vrijeme upotrebe treba izbjegavati sunce.
Gospina trava stupa u interakciju s mnogim lijekovima, zato prije početka njihova korištenja potražite mišljenje ljekarnika

Prikazuje se svih 9 rezultata

Prikaži izbornik