KaduljaKadulja

Stari Rimljani su je smatrali svetom biljkom te su prije njezinog branja trebali provesti određenu ceremoniju. Koristili su specijalni nož koji nije bio napravljen od željeza da ne reagirao s kaduljom. Sakupljači su se trebali obući u čistu odjeću te imati čiste noge, a prije početka trebali su ponuditi i žrtvu u hrani.
Zahvaljujući Djevici Mariji, bila je na glasu kao biljka koja daruje vječni život. Naime, prema legendi, Djevica Marija se tijekom bijega u Egipat s malenim Isusom od Heroda skrivala u grmu kadulje.  Nakon što je opasnost prošla Majka Božja kazala je kadulji: “Od sada pa dovijeka bit ćeš ljudima najdraži cvijet. Dajem ti moć da čovjeka izliječiš od svake bolesti, izbaviš ga od smrti kao što si to i za mene učinila”. Tako je danas kadulja jedna od onih biljaka koja se na dan Marijina uznesenja posvećuju Majci Božjoj.
Kadulja spada u one važne biljke za koje se vjerovalo da štite od magije, požara i tuče, kao i one koje su pomagale pri začeću i olakšavale porod. Isto tako pohranjivale su se u škrinju sa sjemenom za sadnju i polagale u lijes s pokojnicima. Kadulja se koristila i za kađenje prilikom vjerskih svečanosti. Kadulja jedna od malobrojnih biljaka koje uspješno mogu zamijeniti antibiotik. Kako je antibiotik izumljen tek 1928. godine,  primjena kadulje kao lijeka  u prošlosti je često činila razliku između života i smrti. No kadulja nije samo dobar prirodni antibiotik. Njezino djelovanje je daleko šire od toga i zato ne čudi što su je stari narodi toliko cijenili i što je imala status svete biljke. Kroz čitav srednji vijek kadulja nije izgubila svoj status te je uživala velik ugled jer se smatrala sredstvom za produženje života i protjerivanje zloduha pa se i dalje skupljala za ceremonije i ostala simbol plodnosti, dobroga zdravlja i dugoga života.
U ljekovitost kadulje bio je uvjeren i travar John Gerard, koji je u svom djelu “Great Herball” 1597. godine ovu biljku proglasio “neponovljivo dobrom za glavu i oživljavanje živaca i pamćenja”.
Godine 1688. Paullini iz Augsburga napisao je knjigu na latinskom jeziku na više od 400 stranica koja govori samo o kadulji i njezinom djelovanju.
Glasoviti travar Sebastian Kneipp za kadulju je napisao: tko ima imalo vrta, trebao bi u njemu posaditi kadulju jer kad to imaš – prirodna ljekarna ti je uvijek pri ruci.
Doktor Breuss, poznati doktor i pisac više knjiga o liječenju raka i drugih bolesti, kaže da je kadulja jedna od onih vrsta čajeva koju bi trebalo u razumnim količinama piti cijeli život i to prvenstveno u preventivne svrhe jer:„Onaj tko pije čaj od kadulje teško da će se ikada razboljeti!“

Prikazuje se svih 4 rezultata

Prikaži izbornik