SMILJE – biljka za ljepotu i mladolikost

Prema Homerovom epu, grčki junak Odisej doživio je brodolom i ostao zatočen na otoku.Kada se konačno vratio na feničku obalu upoznao je božanstvenu Nausikaju, lijepu kraljevu kći.Tajna njezine ljepote bilja je u izuzetnom ulju od cvijeta koji nikada ne vene, čak ni onda kada ga se ubere.
Prema mitovima, i grčki bog Apolon je na ulazu u Delfe nosio tijaru od posebnog cvijeta, kojom je želio podsjetiti svijet na svoju besmrtnost.
Iako su to samo legende, poznato je da postoji cvijeće koje ne vene, čak ni onda kada je ubrano.
Riječ je o smilju, lat. Helichrysum italicum, našoj domaćoj biljci koja prevladava u mediteranskim krajevima, posebno na sunčanim kamenjarima. Raste do visine od 60 cm, ima uske listiće i žute cvjetove.
Tradicionalno se upotrebljava kao pomoć kod astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja. No, ono po čemu je ova biljka najpoznatija jest njezino snažno djelovanje protiv starenja kože, kao sredstvo protiv bora, mrlja i drugih znakova starenja kože.
Pokazala su to i mnoga stručna istraživanja: smilje smanjuje dubinske bore za 19 %, ukupan broj bora za 14 % te naboranost kože za 38 %.
Također je ustanovljeno i da ulje smilja ima nevjerojatno jak antioksidativni učinak, te druga zaštitna svojstva koja najvećim dijelom duguje svom sastojku neril acetatu:

  • snažno djeluje protiv slobodnih radikala
  • značajno utječe na proizvodnju kolagena
  • potiče promjene u tkivu
  • poboljšava mikrocirkulaciju, a time i detoksikaciju kože
  • antiseptički i pročišćavajuće djeluje na koži

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje te druge nepravilnosti, no poseban je naglasak stavljen na blistavost koju smilje donosi koži!

Prikazuje se svih 12 rezultata

Prikaži izbornik