Stinging nettle
Blog

Stiže proljeće – najbolje vrijeme za “čišćenje” organizma!

Iskoristite proljeće kako biste napunili organizam vitaminima i mineralima, očistili ga od toksina, pripremili za toplije dane i usput izgubili višak kilograma.
Kratak detoksikacijski program je nagrada za organizam koji će nakon njega biti osvježen i energetski osnažen!

Nakon duge zime, kada u našoj prehrani nedostaje svježeg voća i povrća, mogu se pojaviti neugodni simptomi poput kroničnog umora, glavobolje, depresije i pada imuniteta. Kako je u prirodi proljeće doba buđenja, obnove i rasta, tako je i za naš organizam proljeće vrijeme regeneracije te idealno doba za “čišćenje” ili detoksikaciju.
Detoksikacija predstavlja prirodan način kojim tijelo neutralizira i eliminira otrove iz tijela. Otrovi u našem tijelu mogu nastati kao produkt normalnih procesa koji se u tijelu odvijaju unosom i razradnjom hrane, ali i unošenjem raznih štetnih kemikalija u tijelo, poput pesticida, aditiva u hrani, lijekova, zagađenja hrane nečistoćama i teškim metalima te udisanjem štetnih plinova i para poput duhanskog dima.
Detoksikacija se može provoditi na više polja: kroz posebnu dijetalnu prehranu (voće, povrće, dodaci prehrani, tekućina), vježbanje, hidroterapiju i terapiju u sauni te vježbe disanja. Jedna metoda ne isključuje drugu, već se jako dobro nadopunjuju.
Iako je prirodna metoda, i detoksikaciju treba provoditi pažljivo, jer može biti i štetna kod ljudi sa određenim zdravstvenim tegobama. Stoga se najbolje konzultirati sa educiranim nutricionistom ili liječnikom.
Za svako liječenje, pa tako i za “samoliječenje” detoksikacijom treba se dobro pripremiti, kako fizički, tako i psihički, upoznati se sa tijekom detoksikacije i popratnim nuspojavama koje se mogu javiti. Nuspojave poput mučnine, glavobolje, lošeg zadaha, tjeskobe, manjka koncentracije i slično, normalne su i zbog njih ne treba odustajati.
Prije početka svakog programa detoksikacije potrebno je smanjiti kiselost organizma, što znači apstiniranje od svega što proizvodi kisele nusprodukte i to početi bar sedam dana prije procesa detoksikacije.
Dat ćemo vam primjer jedne klasične detoksikacijske prehrane: ujutro mlaka voda sa limunom, tijekom dana zeleni sokovi, više laganih manjih obroka, puno povrća, malo bijelog mesa ili ribe, voće (prije obroka ili zasebno) i integralne žitarice.
Proces detoksikacije treba provoditi paralelno i sa tjelesnom aktivnošću, barem kao kretanje i što više boravka na svježem zraku. Vježbanje potiče i ubrzava metabilizam što znači i učinkovitiju detoksikaciju.
Vrijeme je za promjenu! Da li ste spremni za postati najbolja verzija sebe!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)